Ολοκληρώθηκαν στις 4 Ιουλίου 2024 οι εργασίες της ΚΗ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Θέμα της “Το + που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο: Συμμετέχουμε, Συνδιαλεγόμαστε, Συμπράττουμε”. Για τέσσερεις ημέρες έφηβοι Βουλευτές απ’ όλη την Ελλάδα και από σχολεία της Ομογένειας έκαναν πράξη τη Δημοκρατία, εργάστηκαν σε ομάδες και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Μέλος της και ο δικός μας έφηβος Βουλευτής, ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Αθανασακόπουλος Παναγιώτης.
Και η περιγραφή της εμπειρίας της συμμετοχής στις εργασίες της Βουλής από τον Έφηβο Βουλευτή μας. Θερμά συγχαρητήρια Παναγιώτη!
“Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Βουλή των Εφήβων. Φέτος το βασικό θέμα που μας απασχόλησε ήταν το «+» που διαμορφώνει τον δημοκρατικό κόσμο. Συμμετείχα στην ομάδα εργασίας με θέμα: «Συμμετέχουμε, συνδιαλεγόμαστε, συμπράττουμε στον ψηφιακό κόσμο».
Στο πλαίσιο των συναντήσεών μας, είχαμε τη δυνατότητα, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες και να μοιραστούμε προβληματισμούς για τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τις ραγδαίες εξελίξεις που συμβαίνουν στο διαδίκτυο, με κορυφαίο παράδειγμα τις αναδυόμενες τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης. Απώτερος στόχος του διαλογικού προβληματισμού μας ήταν η διατύπωση προτάσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν στην πράξη προβληματικές όψεις και φαινόμενα του ψηφιακού κόσμου, στον οποίο εμπλέκονται και οι έφηβοι επηρεάζοντας και καθορίζοντας την ψηφιακή τους ταυτότητα και ιθαγένεια αλλά και γενικότερα την ψηφιακή πολιτειότητα.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, μας δόθηκε η δυνατότητα να ασκήσουμε «κοινοβουλευτικό έλεγχο» σε δυο από τους Υπουργούς της κυβέρνησης μας, στον κ. Χρίστο Δήμα , Υφυπουργό Οικονομικών, και την κα. Σοφία Ζαχαράκη , Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ζητώντας διασαφηνίσεις και λαμβάνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που τους θέσαμε σχετικά με το αντικείμενο τους, σε συνάρτηση με την ψηφιακή πραγματικότητα.
Τέλος, την Πέμπτη 4 Ιουλίου, όπου έγινε και η συνεδρίαση των έφηβων βουλευτών στην αίθουσα της ολομέλειας, παρουσιάσαμε τις ομιλίες μας ενώπιον του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και πολιτικών εκπροσώπων από όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μέσω των ομιλιών μας, καταφέραμε να τονίσουμε διάφορα προβλήματα των Ελλήνων Πολιτών αλλά και τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να επιτευχθεί η δραστική αντιμετώπιση τους, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτικώς υπευθύνων σχετικά με τα προβλήματα που υπογραμμίσαμε.
Συνοπτικά, οι εμπειρίες που αποκόμισα από το πρόγραμμα αυτό ήταν πολλαπλά θετικές. Αφενός, μου παρείχε τα εργαλεία για να γίνω καλύτερος και πιο υπεύθυνος (ψηφιακός) πολίτης και, αφετέρου, με ενέπνευσε να αξιοποιήσω τις δυνατότητες του διαδικτύου ώστε να γίνω υπεύθυνα ενεργητικός χρήστης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην δημιουργία και την εξασφάλιση μίας καλύτερης και πιο προσωποποιημένης κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες για όλους”.